Werkwijze

Aanmelden bij SA Logopedie

U kunt zich via het contactformulier op de website, per e-mail of telefonisch aanmelden. Tijdens de behandelingen kan de voicemail aanstaan. Wanneer u uw bericht en uw telefoonnummer in de voicemail inspreekt of via het contactformulier de inschrijving voltooid, ontvangt u binnen twee werkdagen een reactie.

Verwijzing

Voordat u een afspraak maakt, heeft u of uw kind een verwijsbrief nodig van de huisarts of medisch specialist (neuroloog, jeugdarts, orthodontist, tandarts en KNO-arts etc.).

Het is van groot belang dat de verwijzing voldoet aan een aantal voorwaarden, namelijk:

  • De verwijzing mag niet ouder zijn dan twee maanden bij aanvang van de therapie.
  • De gegevens van de patiënt moet genoteerd staan in de verwijzing. Denk hierbij aan de Burgerservicenummer BSN, adresgegevens en de geboortedatum van de patiënt.
  • De gegevens van de verwijzer. Denk hierbij aan de AGB-code en handtekening van de verwijzer.
  • Reden van verwijzing oftewel de verwijsdiagnose moet in de verwijsbrief vermeld staan.
  • Eventueel overige relevante gegevens zoals: gespecialiseerde therapie (Afasietherapie of Preverbale logopedie etc.) of therapie aan huis.

Intake- en anamnesegesprek

De intake- en anamnesegesprek is de eerste afspraak. Tijdens deze eerste afspraak worden de persoonsgegevens van de patiënt in het systeem genoteerd en worden er vragen gesteld over de reden van aanmelding, om zo de hulpvraag beter in kaart te brengen. Mogelijk starten we al met een logopedisch onderzoek om een logopedische diagnose te kunnen stellen.

Tijdens het intakegesprek is het van belang dat u de verwijzing, een geldig identiteitsbewijs van uw kind en de zorgpas van uw kind meeneemt. Een geldig identiteitsbewijs is van groot belang vanwege de identificatieplicht in de zorg. Dit betekent dat de patiënt (u of uw kind) zich moet kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Zonder een geldig identiteitsbewijs kunnen de logopedische behandelingen niet gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar.

Logopedisch onderzoek

Na de intake –en anamnese wordt gekeken welk logopedisch onderzoek bij u of uw kind zal worden verricht. Het logopedisch onderzoek kan eventueel meerdere afspraken duren en is van groot belang om zo een goed beeld te krijgen van de ervaren problemen.

Na het logopedisch onderzoek, zal er van de onderzoeksgegevens een kwalitatieve en kwantitatieve analyse worden gemaakt, een diagnose worden gesteld en deze besproken worden met u. Vervolgens bespreken we in overleg het behandelplan voor de komende periode.

Behandeling

Samen met u en eventueel met uw omgeving zal er een behandelplan op maat worden gemaakt. Er worden behandeldoelen geformuleerd die realistisch en haalbaar zijn voor het tijdsbestek dat met u besproken is.

De logopedische behandelingen vinden wekelijks plaats. Het is van belang dat u en uw kind de logopedische oefeningen dagelijks oefenen, om zo te werken aan de opgestelde behandeldoelen om zo het probleem (waarvoor u of uw kind voor komt) te verhelpen en/of verlichten. Tijdens de logopedische behandelingen krijgt u daarnaast tips en adviezen mee om zo thuis te werken aan bijvoorbeeld de taal- en spraakontwikkeling van uw kind. De praktijk- en behandelafspraken zijn vastgesteld in de behandelovereenkomst die u heeft gekregen tijdens het intakegesprek.

Afronding therapie

Na verloop van tijd evalueren we gezamenlijk het verloop van de therapie. Samen besluiten we of de logopedische behandelingen voortgezet moeten worden of beëindigd moeten worden. De logopedische behandelingen worden gestopt als de opgestelde behandeldoelen behaald zijn en wij tevreden zijn over het resultaat wat bereikt is middels de logopedische behandelingen. Soms is het nog nodig om een controle afspraak in te plannen. Tussentijds de therapie en tijdens de afronding vragen wij of u wilt mee doen aan het klantervaringsonderzoek. Dit is een vragenlijst over de logopedische behandelingen, de praktijk en het contact tussen u en de logopedist.